Ob besedi Brazilija se ljudem pred očmi verjetno najprej prikažejo plaže, nogomet in karneval. Verjetno pa so prva podoba, ki se pojavi v kavoljubom, urejene vrste kavovcev, ki pod gostim listjem skrivajo svoj kofeinski zaklad.

Brazilija je peta največja država na svetu, federativna republika, ki jo sestavlja 26 zveznih držav in zvezno okrožje Brasilia. 32 kavnih regij se razprostira čez 14 zveznih držav, med katerimi so Bahia, Espírito Santo, Minas Gerais, Paraná in São Paulo največje pridelovalke. Zaradi tako velikega števila raznolikih regij ni presenetljivo, da je v Braziliji mogoče najti zelo kakovostno kavo.

V enem od prejšnjih prispevkov sva opisala bogato zgodovino Brazilije na področju pridelave kave. Kmetje so se vedno selili s severa na jug, krona največje pridelovalke pa je prehajala z ene zvezne države na drugo. Danes te bova popeljala po nekaterih od teh regij in ti poskušala prikazati razlike med njimi.

Kavne regije v Braziliji

Kavne regije v Braziliji

Minas Gerais

Začnimo z zvezno državo Minas Gerais ali »splošnimi rudniki« v slovenščini, trenutno največjo in verjetno tehnološko najbolj razvito zvezno državo, ki vzgoji približno 50 % vse brazilske kave.

Cerrado do Minas

Dom Rjavega tukana in prva brazilska kavorodna regija, ki je pridobila označbo porekla (Cerrado Mineiro), s katero je pridobila status, podoben francoskim vinorodnim območjem. Cerrado je velika regija, ki jo sestavlja 55 občin na nadmorski višini med 800 in 1.300 metrov. Zaradi jasno določenih letnih časov, deževnih poletij in suhih zim (ko sem bil sam tam tri mesece med trgatvijo, ni niti enkrat deževalo!) je to regija, ki je zelo primerna za pridelavo visoko kakovostne kave. Veliko kmetov tu goji sorti Mundo Novo in Catuai, kava pa ima običajno višjo kislost, srednje telo in okusno sladkost.

Sul do Minas

»Jug Minasa« meji na gorsko verigo Mantiqueira, kar pomeni, da veliko kmetov prideluje kavo na pobočjih. Večina kmetij je majhnih do srednje velikih in v primerjavi s posestvi v Cerradu veliko bolj tradicionalnih. Tukajšnja kava, pridelana na povprečni nadmorski višini 950 metrov, je običajno polnega okusa z rahlo citronsko kislostjo in sadnimi aromami.

Chapada de Minas

Chapada je nekoliko podobna Cerradu. Obe regiji sodita med mlajše pridelovalke kave in obe uporabljata najnovejšo tehnologijo za izboljšanje pridelkov. Tudi tu sta priljubljeni sorti Mundo Novo in Catuai. Številni kmetje so pridobili certifikata UTZ in Rainforest Alliance za trajnostni razvoj.

Matas/Montanhas de Minas

Mata v portugalščini pomeni »gozd« in ta regija jih je polna. Nahaja se sredi pragozdov Mata Atlantica, goste džungle, katere 85 % je bilo v preteklosti izkrčenih. Številne nevladne organizacije se borijo za prihodnost te čudovite džungle, zato že potekajo programi ponovnega pogozdovanja in zaščite vrst. Tukajšnje kmetije so zelo majhne (vsaj za brazilske standarde) in pridelujejo kavo s citronskimi, čokoladnimi in karamelnimi notami.

Kavne regije v Braziliji

Mešanje kave na eni izmed kmetij pridelovalcev JC Grossi & Filhos v regiji Cerrado

São Paulo

Država Sao Paulo ima dolgo zgodovino pridelave kave. Tu se nahaja pristanišče Santos, prek katerega iz Brazilije odpošljejo večino kave.

Alta Mogiana

Mogiana je soseda Sulu do Minas, saj se kmetije nahajajo le na drugi strani gorovja Mantiqueira. Teren je zato neenakomeren in obrodi visokokakovostno kavo z veliko sladkosti v končnem napitku. Kljub zahtevnemu terenu je za tukajšnje kmetije značilna tehnologija. Mogiana pa je tudi dom nekaj inštitutom, ki se ukvarjajo z raziskovanjem kave.

Espírito Santo

Nekatere zvezne države so znane po gojenju kave robusta, na primer Rondônia, Espírito Santo pa je največji pridelovalec robuste v Braziliji. Kljub temu je tu mogoče najti izjemno arabiko.

Montanhas do Espirito Santo

Čeprav je ta zvezna država bolj znana po svojih plažah, je gorsko območje, ki meji na Minas Gerais, posejano z majhnimi družinskimi kavnimi farmami na približno 1000 metrih nadmorske višine. Zaradi visoke vlage češnje tu dozorevajo neenakomerno, zato je precej običajno, da obiralci večkrat obhodijo kavna polja in poberejo le najbolj zrele češnje. Pridelovalci, ki se osredotočajo na kakovost, so ugotovili, da njihova kava nosi sadne note z visoko kislostjo.

Fazenda Ipanema

Znamenita kmetija Ipanema v zvezni državi São Paulo

Bahia

Še ena država, ki slovi po svojih plažah, dobrem vzdušju in fantastični glasbi. Je tudi ena najmlajših pridelovalk kave, ki uporablja najnovejšo razpoložljivo tehnologijo in je sposobna vzgojiti visokokakovostna zrna.

Cerrado in Planalto da Bahia

Ti dve regiji si zaslužita naziv najbolj tehnološko naprednih pridelovalk v Braziliji. Stopnja produktivnosti je najvišja v državi zaradi popolnoma mehaniziranih kmetij, ki lahko dosežejo enakomerno zorenje češenj. Teroarji z zadostnimi vodnimi viri, suhimi poletji in deževnimi zimami omogočajo pridelavo izjemnih kav s polnim telesom in nizko kislostjo.

Paraná

Nekoč največja pridelovalka v Braziliji in najjužnejša regija za pridelavo kave na svetu, ki jo zdaj pogosto pestijo pozeba in druge bolezni. Številni kmetje so se v sedemdesetih letih po katastrofalni črni pozebi leta 1974 preselili v druge regije. Kljub temu se kava v Parani še vedno prideluje in je ena redkih regij, ki lahko na nizkih nadmorskih višinah pridela visokokakovostno kavo. Kombinacija nadmorske višine, podnebja, srednje nizke geografske širine ter rodovitne rdeče prsti »terra roxa«, ki meji že skoraj na vijolično, omogoča daljše obdobje med cvetenjem in zorenjem, kar omogoča intenzivnejši razvoj okusov. Tukajšnja zrna so znana po svoji kompaktnosti.