Vinhado

Brazilska specialty kava. Kava za razvajanje; fina aroma rdečega vina, nežnost temnega jagodičevja ter polno likerjevo telo.

Ta izdelek trenutno ni na zalogi in ni na voljo.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:
Add to yourartisan plus badgeaccount

Rumeni tupi pridelovalcev JC Grossi & Filhos te bo raznežil s svojimi nežnim okusom temnega jagodičevja.  Za piko na i pa poskrbi še sladka aroma rdečega vina, kokosa in rozin. Rumeni tupi s kmetije União vsebuje visoko vinsko kislost in polno telo s priokusom likerja. Požirek te kave zagotavlja intenziven in podaljšan pookus.

Rumeni tupi je del linije Family Reserve. To so micro loti, ki jih družina Grossi prideluje izjemno skrbno. Trud in pozornost se prikažeta  v eksotičnih in edinstvenih okus, ki lahko navdušijo tudi najzahtevnejše poznavalce kave. Gre za posebne in edinstvene lote, ki presenečajo ob vsaki trgatvi. Ročno oberejo samo najzrelejše češnje sorte rumeni tupi, ki jih nato položijo v nepredušne posode in jih pustijo anaerobno fermentirati 240 ur pri temperaturah, nižjih od 14 °C. Češnje nato sušijo na betonskih ploščadih, Rezultat je kava norega, zgoraj opisanega profila.

Cerrado de Minas je prva brazilska regija za pridelovanje kave, ki je dobila status označbe porekla (Cerrado Mineiro), s čimer ji je bil podarjen status, podoben vinorodnim regijam. Z nadmorsko višino 800–1300 m in natančno določenimi letnimi časi (vlažno poletje in blaga do suha zima) je ta regija zelo primerna za gojenje kave. Priljubljeni vrsti tu sta Mundo Novo in Catuaí.

Družina Grossi je začela gojiti kavo že davnega leta 1879, današnje družinsko podjetje pa je leta 1972 ustanovil José Carlos Grossi. Začetki so bili vse prej kot idealni, saj se je spopadal s težkimi pogoji za pridelovanje kave, a je takoj po prvih uspešnih trgatvah storil korak naprej. Ustvaril je eksperimentalne nasade, kjer še danes s sodelovanjem z raziskovalnimi inštituti raziskujejo, kateri minerali in organske snovi najbolj ugajajo prsti ter določeni vrsti kavovca. To znanje uporabljajo pri gojenju kav, rezultat pa je izjemno okusna skodelica kave z nepozabnimi aromami.

Trgatev poteka mehansko in ročno, kavo pa se še isti dan organsko predela v prostorih, kjer porabijo malo ali nič vode. Kavo potem razprostrejo na betonski ploščadi, sušenje nekaterih kavnih vrst pa zaključijo v treh fazah v mehanskih sušilcih, kar zagotavlja enotne lastnosti kavnih zrn in ojača njihove okuse.

Dodatne informacije

TežaNi na voljo
Regija

Cerrado Mineiro

Nadmorska višina

840-1140 m

Sorta

Rumeni tupi

Proces

Naravni

Velikost zrn

16/18

Fermentacija

Anaerobna

Pridelovalec

JC Grossi & Filhos

Količina

1 kg, 5 kg