Rjavi tukan

4,7035,00

Brazilska specialty kava. Okusna kava z naše lastne kmetije v okolici mesteca Patrocínio z okusom ter aromo citrusov, vanilije in karamele.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:

Z velikim veseljem ti predstavljava kavo z naše kmetije. Razvila je okus citrusnega sadja, predvsem pomaranče in mandarine, katerih aromo lahko tudi zaznaš. Prisotni sta še karamela in vanilija. Gre torej za sladko kavo srednje citrusne kislosti, ki pa je osupljiva in prijetna. V ustih pusti občutek svilnatega telesa, pookus pa je prijeten in osvežujoč.

Fazenda Santo Antonio je v lasti Andressine družine od leta 2016. Kavovci sorte Catuai 144, ki obrodijo rdeče plodove, so zato še mladi in niso dosegli polne višine, obrodijo pa izvrstno kavo. Leta 2021 je bila kava obrana ročno, ročno pa smo nato tudi ločili zrele plodove od nezrelih. Del češenj smo sušili na tako imenovanih dvignjenih afriških posteljah, drugi del pa klasično na ploščadi. Razlika je v metodi sušenja je bila očitna. Kava na dvignjenih posteljah se je sušila nekoliko dlje, saj ni bila izpostavljena ujeti dnevni toploti, ki so jo tla sproščala čez noč. Zaradi tega je prišlo do majhne naravne fermentacije, posledica katere so note citrusov.

Po sušenju smo kavo pospravili v vreče in jo pustili ležati približno 2 meseca. Skozi ta postopek gre načeloma vsa specialty kava, ker to pomaga razviti okus ter poenoti stopnjo vlažnosti. Po dveh mesecih smo mehansko odstranili češnje ter ločili slaba zrna od dobrih. Kot zadnji korak je na vrsto prišlo ločevanje po velikosti. V Slovenijo so prišla le najboljša in največja zrna.

Vzorec kave z afriških postelj sva tudi poslala na tekmovanje Florada, ki ga organizira popularna brazilska pražarna 3 Corações (3 srca). Cilj tega programa je spodbujanje ženskih pridelovalk kave, temelj pa je tudi trajnostna pridelava in skrb za naravo. V programu je do danes sodelovalo že več kot 2500 pridelovalk, najin mikro lot pa je bil v sezoni 2021 uvrščen med 100 najboljših v celotni Braziliji.

Dodatne informacije

TežaNi na voljo
Mletje

V zrnu, Turška, Espresso, Kafetiera, Filter, French Press

Regija

Cerrado de Minas

Nadmorska višina

970 m

Sorta

Catuai 144

Proces

Naravni

Pridelovalec

Družina Alves de Paula

Količina

100 g, 250 g, 1 kg

Brazilske zvezne drzave 1
Tukan kava