Rapadura, Green Coffee

14,5072,50

Brazilska specialty kava. Kompleksna kava s fino, nežno kislostjo srednje intenzitete, kremastim telesom, ter čokoladno in sadno aromo. Zaznali boste tudi note karamele in rjavega sladkorja.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:
Add to yourartisan plus badgeaccount

Rumeni bourbon pridelovalcev JC Grossi & Filhos te bo presenetil s svojim kompleksnim profilomPri okušanju prevladujejo note karamele in rjavega sladkorja, aroma pa je prijetna s pridihom čokolade in sadnih arom. Kislost je srednje visoka, toda nežna. Telo je srednje polno in kremasto, pookus pa je delikaten in podaljšan.

Rumeni bourbon je del linije Family Reserve. To so micro loti, ki jih družina Grossi prideluje izjemno skrbno. Trud in pozornost se prikažeta  v eksotičnih in edinstvenih okus, ki lahko navdušijo tudi najzahtevnejše poznavalce kave. Gre za posebne in edinstvene lote, ki presenečajo ob vsaki trgatvi. Nabirajo le najbolj zrele češnje, ki jih nato sušijo na betonskih ploščadih, zato je kava zelo zaokrožena in uravnotežena. Ta lot je nefermentiran, kar poudarja naravni značaj rumenega burbona, sorte, ki je znana po svoji visoki kakovosti.

Cerrado de Minas je prva brazilska regija za pridelovanje kave, ki je dobila status označbe porekla (Cerrado Mineiro), s čimer ji je bil podarjen status, podoben vinorodnim regijam. Z nadmorsko višino 800–1300 m in natančno določenimi letnimi časi (vlažno poletje in blaga do suha zima) je ta regija zelo primerna za gojenje kave. Priljubljeni vrsti tu sta Mundo Novo in Catuaí.

Družina Grossi je začela gojiti kavo že davnega leta 1879, današnje družinsko podjetje pa je leta 1972 ustanovil José Carlos Grossi. Začetki so bili vse prej kot idealni, saj se je spopadal s težkimi pogoji za pridelovanje kave, a je takoj po prvih uspešnih trgatvah storil korak naprej. Ustvaril je eksperimentalne nasade, kjer še danes s sodelovanjem z raziskovalnimi inštituti raziskujejo, kateri minerali in organske snovi najbolj ugajajo prsti ter določeni vrsti kavovca. To znanje uporabljajo pri gojenju kav, rezultat pa je izjemno okusna skodelica kave z nepozabnimi aromami.

Trgatev poteka mehansko in ročno, kavo pa se še isti dan organsko predela v prostorih, kjer porabijo malo ali nič vode. Kavo potem razprostrejo na betonski ploščadi, sušenje nekaterih kavnih vrst pa zaključijo v treh fazah v mehanskih sušilcih, kar zagotavlja enotne lastnosti kavnih zrn in ojača njihove okuse.

Dodatne informacije

TežaNi na voljo
Regija

Cerrado Mineiro

Nadmorska višina

840-1140 m

Sorta

Rumeni bourbon

Proces

Naravni

Velikost zrn

16/18

Pridelovalec

JC Grossi & Filhos

Količina

1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg