IBC12

Brazilska specialty kava. Kava z odtenki za sladkosnede: kakav in temna čokolada poskrbita za intenziven pookus.

Ta izdelek trenutno ni na zalogi in ni na voljo.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:
Add to yourartisan plus badgeaccount

Sorta IBC12 pridelovalcev JC Grossi & Filhos je popolna za ljubitelje čokoladnih kav s polnim telesom: slasten okus temne čokolade, rozin in oreščkov, aroma čokolade, kavnega pulpa in cimeta ter nežna citrusna kislost. Skodelica te kave ti bo v ustih pustila intenziven in prijeten pookus. Prešla je naravni proces.

Leta 1995 je José Carlos Grossi v sodelovanju z Agronomskim inštitutom Campinas (IAC) posadil svoj prvi eksperimentalni nasad. Sestavil je seznam testnih sort in jih poimenoval s kratico IBC. Testna sorta, ki je najbolj izstopala tako po kakovosti, produktivnosti kot tudi po velikosti zrn je imela številko 12 - torej sorta IBC12. Do danes se je sorta razširila po relotni regiji Cerrado Mineiro, nedavno jo je IAC tudi predstavil kot IAC-125 RN.

Cerrado de Minas je prva brazilska regija za pridelovanje kave, ki je dobila status označbe porekla (Cerrado Mineiro), s čimer ji je bil podarjen status, podoben vinorodnim regijam. Z nadmorsko višino 800–1300 m in natančno določenimi letnimi časi (vlažno poletje in blaga do suha zima) je ta regija zelo primerna za gojenje kave. Priljubljeni vrsti tu sta Mundo Novo in Catuaí.

Družina Grossi je začela gojiti kavo že davnega leta 1879, današnje družinsko podjetje pa je leta 1972 ustanovil José Carlos Grossi. Začetki so bili vse prej kot idealni, saj se je spopadal s težkimi pogoji za pridelovanje kave, a je takoj po prvih uspešnih trgatvah storil korak naprej. Ustvaril je eksperimentalne nasade, kjer še danes s sodelovanjem z raziskovalnimi inštituti raziskujejo, kateri minerali in organske snovi najbolj ugajajo prsti ter določeni vrsti kavovca. To znanje uporabljajo pri gojenju kav, rezultat pa je izjemno okusna skodelica kave z nepozabnimi aromami.

Trgatev poteka mehansko in ročno, kavo pa se še isti dan organsko predela v prostorih, kjer porabijo malo ali nič vode. Kavo potem razprostrejo na betonski ploščadi, sušenje nekaterih kavnih vrst pa zaključijo v treh fazah v mehanskih sušilcih, kar zagotavlja enotne lastnosti kavnih zrn in ojača njihove okuse.

Dodatne informacije

TežaNi na voljo
Regija

Cerrado Mineiro

Nadmorska višina

840-1140 m

Sorta

IBC12

Proces

Naravni

Velikost zrn

16/18

Pridelovalec

JC Grossi & Filhos

Količina

1 kg, 5 kg