Fusca Amarelo, Green Coffee

13,90139,00

Brazilska specialty kava. Fusca amarelo spominja na mlečno čokolado, med in karamelo. Ima nizko do srednje visoko citrusno kislost ter polno, kremno telo.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:
Add to yourartisan plus badgeaccount

Tako kot druge kave iz družine Grossi ima tudi kava Fusca Amarelo svojo zgodbo. José Carlos Grossi se je v začetku 70. let prejšnjega stoletja preselil iz zvezne države Paraná in postal eden prvih pridelovalcev v regiji Cerrado Mineiro. Preden je postal pridelovalec kave, se je moral soočiti s težko odločitvijo in prodati svoje premoženje, da je lahko kupil svojo prvo nepremičnino. Prodal je svoj avtomobil rumeni hrošč, po portugalsko Fusca Amarelo, in ga tako stavil na uspeh svojega podjetja. To mu je omogočilo nakup prve nepremičnine in pomoč pri pisanju zgodbe o uspehu kave v regiji Cerrado Mineiro.

Fusca Amarelo vzbudi okuse in arome čokolade, karamele, medu in rjavega sladkorja. Ima nizko do srednje visoko citrusno kislost. Značilnost te kave je njena kremnost. Ima polno, kremasto telo, ki še posebej izstopa v kombinaciji z mlekom. Po požirku te kave boste imeli dolg in kremast priokus. NČešnje na delno olupijo in razporedijo po betonskih ploščadih za sušenje še isti dan, da bi se izognili tveganju izgube kakovosti. Odstranjevanje mesnatega dela češenj se izvaja na ekološki način, pri čemer se porabi malo vode ali nič vode in se reciklirajo vsi trdni in tekoči odpadki. Kava se nato dokončno posuši mehansko, kar zagotavlja enakomernost med sušenjem. Kava ostane v sušilnikih, dokler ne doseže 11-odstotne vlažnosti.

Cerrado de Minas je prva brazilska regija za pridelovanje kave, ki je dobila status označbe porekla (Cerrado Mineiro), s čimer ji je bil podarjen status, podoben vinorodnim regijam. Z nadmorsko višino 800–1300 m in natančno določenimi letnimi časi (vlažno poletje in blaga do suha zima) je ta regija zelo primerna za gojenje kave. Priljubljeni vrsti tu sta Mundo Novo in Catuaí.

Družina Grossi je začela gojiti kavo že davnega leta 1879, današnje družinsko podjetje pa je leta 1972 ustanovil José Carlos Grossi. Začetki so bili vse prej kot idealni, saj se je spopadal s težkimi pogoji za pridelovanje kave, a je takoj po prvih uspešnih trgatvah storil korak naprej. Ustvaril je eksperimentalne nasade, kjer še danes s sodelovanjem z raziskovalnimi inštituti raziskujejo, kateri minerali in organske snovi najbolj ugajajo prsti ter določeni vrsti kavovca. To znanje uporabljajo pri gojenju kav, rezultat pa je izjemno okusna skodelica kave z nepozabnimi aromami.

Trgatev poteka mehansko in ročno, kavo pa se še isti dan organsko predela v prostorih, kjer porabijo malo ali nič vode. Kavo potem razprostrejo na betonski ploščadi, sušenje nekaterih kavnih vrst pa zaključijo v treh fazah v mehanskih sušilcih, kar zagotavlja enotne lastnosti kavnih zrn in ojača njihove okuse.

Dodatne informacije

TežaNi na voljo
Regija

Cerrado Mineiro

Nadmorska višina

840-1140 m

Sorta

Rumeni Catuai

Proces

Pol prani

Pridelovalec

JC Grossi & Filhos

Velikost zrn

16/18

Količina

1 kg, 3 kg, 5kg, 10 kg